شاید حداقل یک بار چنین سوالاتی در مورد راهاندازی یک استارتاپ، به خصوص در سال ۲۰۲۲، به ذهنتان خطور کرده باشد. سوالاتی از این قبیل:
ایده های جالب کسب و کار اینترنتی چگونه شکل گرفته اند؟
تاثیر کووید19 بر کسب و کارهای نوپا چه بوده است؟
آیا کووید 19 باعث به وجود آمدن ایده های استارتاپی جدید شده است یا خیر؟
در سال 2022 کدام ایده های استارتاپی اینترنتی شکست خورد؟
ایده های استارتاپی خارجی موفقی که در سال 2022 شکل گرفته اند کدامند؟
با روی کار آمدن اینترنت، و پیشرفت آن، کسب و کارهای اینترنتی هم شروع شد. و هر چه تکنولوژی در این زمینه بیشتر رشد کرد، ما هم شاهد ایده های جدید برای کسب و کار بودیم. اما زمانی تعداد ایده های کسب و کار جدید در دنیا، بسیار بیشتر شد، که ویروس کووید ۱۹ ظاهر شد. در دو سال اخیر، کسب و کار ها سعی در بقای خود داشتند. خیلی از شرکت ها ناگزیر شدند از دنیای واقعی به دنیای مجازی کوچ کنند. و خیلی از افرادی که شرایط راه اندازی کسب و کار در دنیای واقعی را نداشتند، به فکر راهاندازی استارتاپ در دنیای مجازی افتادند. که برای تحقق این کار، فقط نیاز به آگاهی از ایده های خلاقانه برای کسب و کار اینترنتی در دنیا داشتند، و ایده ای متناسب با بازار هدف خود انتخاب کنند.
در این مقاله به ۱۰ ایده استارتاپی جدید در سال ۲۰۲۲ خواهیم پرداخت. اما قبل از آن، لازم است ابتدا معنی کلمه استارتآپ را بررسی و انواع استارتاپ را معرفی کنیم؛ سپس از چند دانشگاه برتر دنیا در زمینه راهاندازی استارتاپ ها صحبت خواهیم کرد. مورد دیگری که باید در نظر داشت، کووید ۱۹ است که در جهتدهی به کسبوکارها تاثیر بسزایی داشته است.
استارتاپ چه معنایی دارد؟
استارتآپ (startup) در فرهنگ لغت آکسفورد، به صورت «یک کسب و کار نوپا و تازهتاسیس» تعریف شده است. دانشنامه برخط اینوِستوپدیا (investopedia) نیز درباره این اصطلاح چنین می نویسد: «اصطلاح استارتآپ به شرکت یا پروژه ای گفته می شود که به تازگی راهاندازی شده است. استارتآپها توسط یک یا چند کارآفرین تأسیس میشوند که نیازی را در جامعه احساس کرده و برای رفع این نیاز، با راهاندازی استارتاپ، قصد دارند محصول یا خدمتی را عرضه کنند. از آنجا که این شرکتها عموماً با هزینه بالا و درآمد محدود شروع به کار می کنند، دنبال جذب سرمایه از منابع مختلفی مانند سرمایهگذاران خطرپذیر هستند.»
انواع استارتاپ
در این بخش، به انواع استارتاپ اشاره می کنیم. اگر علاقمندید درباره انواع استارتاپ بیشتر بدانید، پیشنهاد می شود مقاله «انواع استارتاپ» را مطالعه کنید.
نوع ۱: استارتاپ مقیاسپذیر (Scalable Startup):
نوع ۲: استارتاپهای شرکتهای بزرگ (Large company Startups)
نوع ۳: استارتاپهای کسب و کار کوچک (Small Business Startups)
نوع ۴: استارتاپهای کارآفرینی اجتماعی(Social Entrepreneurship Startups)
نوع ۵: استارتاپهای سبک زندگی(Lifestyle Startups)
نوع ۶: استارتاپهای قابل خرید و فروش (Buyable Startups)
۵ دانشگاه برتر دنیا از لحاظ راهاندازی استارتاپ در سال ۲۰۲۱
بر اساس اعلام سایت crunchbase.com ،۵ دانشگاه برتر دنیا در سال ۲۰۲۱،که بیشترین سرمایهگذاری را در راهاندازی استارتاپ های نوپا داشته اند، به ترتیب عبارتند از دانشگاه استندفورد، دانشگاه MIT، دانشگاه هاروارد، دانشگاه برکلِی و دانشگاه کلمبیا. تعداد کسب و کارهایی که از طرف دانشگاه استندفورد در سال ۲۰۲۱ تامین مالی شدند، به ۳۳۸ عدد میرسد.
نام دانشگاه | تعداد استارتاپ های دریافت کننده فاند |
استندفورد | ۳۳۸ |
MIT | ۲۴۶ |
هاروارد | ۲۱۶ |
برکلی | ۲۰۸ |
کلمبیا | ۹۴ |
تاثیر کووید ۱۹ بر کسب و کارها: تهدید یا فرصت؟
شرایطی که کووید ۱۹ ایجاد کرد، برای همه کسب و کار ها، جدید، غیرقابل پیشبینی و چالشبرانگیز بود. همه کسب و کارها برای بقا نیاز به تغییر سریع داشتند، اما بسیاری از آن ها نتوانستند به سرعت خود را با شرایط سازگار کنند و شکست خوردند. درنتیجه، بیکاری و فقر گریبان بسیاری از خوانوادهها را گرفت. اما بسیاری از کسب و کار ها با استفاده از عنصر خلاقیت کسب و کاری راه انداختند و یا تغییر کاربری دادند، و خیلی از آن ها به موفقیت چشمگیری دست یافتند.
در بسیاری از کشور ها، سیاستهای دولتی باعث بقای کسب و کارهای نوپا و کوچک شد. این دولت ها با اعطای وامهای بلاعوض یا دارای بازپرداخت طولانی مدت، به آن ها کمک کردند که در این بحران دوام بیاورند.
به هر حال، تاثیر کووید ۱۹ بر کسب و کارها اجتنابناپذیر بود و همه با چالش هایی روبرو شدند، بخصوص کسب و کارهایی که پشتوانه مالی قوی نداشتند. از جمله کسب و کاری که شکست خورد، یک شرکت گردشگری در انگلیس بود به نام کوکوز (Cuckooz). این شرکت در زمینه گردشگری فعالیت میکرد، درسال ۲۰۱۶ فعالیت خود را با کمتر از ۱۰ کارمند شروع کرد اما با شیوع ویروس کووید ۱۹ فعالیتش پایان یافت.
۱۰ استارتاپ آنلاینی که در ۲۰۲۲ به سرعت رشد کرده اند
با شیوع بیماری کرونا کسب و کار های اینترنتی رونق زیادی گرفت. پس عجیب نیست که کسب و کار ها در یافتن ایده های خلاق اینترنتی، از هم پیشی بگیرند و موفقیت در دنیای مجازی امروز را از آن خود کنند.
سایت اکسپلودینگ تاپیکس(explodingtopics.com)، استارتاپ هایی را که در دنیا با ایده های خلاقانه برای کسب و کار اینترنتی، در سال های اخیر از رقبای خود پیشی گرفته اند، بررسی کرده است. در مقاله حاضر از مطالب این سایت استفاده و ۱۰ مورد از ایده های خلاقانه برای کسب و کار اینترنتی معرفی شده است.
۱. اسنکپس (Snackpass)
اسنکپس یک پلتفرم سفارش آنلاین غذا است. این استارتاپ در دانشگاه ییل تاسیس شد. اکنون این شرکت در 13 بازار شهر کالج فعالیت می کند و به حدود نیم میلیون مشتری خدمات ارائه می دهد.
وضعیت رشد در ۵ سال اخیر: ۲۶۵۰٪
سال تاسیس: ۲۰۱۷
سرمایه کلی: ۹۵.۶ میلیون دلار(در مرحله سوم سرمایهگذاری)
واقع در: کالیفرنیا، سنفرانسیسکو
۲.هانگری پاندا(Hungry Panda)
هانگریپاندا هم یک استارتاپ در زمینه تحویل غذاست که بر غذاهای چینی و مواد غذایی متمرکز است. مخاطبان اصلی آنها تقریباً 50 میلیون چینی و دانشجویان ساکن در خارج از این کشور هستند.
وضعیت رشد شرکت در ۵ سال اخیر: ۱۸۶۶٪
سال تاسیس: ۲۰۱۶
سرمایه: ۲۲۰میلیون دلار (در مرحله پنجم سرمایهگذاری)
واقع در: انگلستان، لندن
۳.آنبای (OnBuy)
آنبای یک فروشگاه اینترنتی است که در سال 2016 تأسیس شد. از ویژگی های بارز این شرکت، خرید و فروش امن، قیمت های رقابتی و تنوع محصولات است. همچنین، این شرکت ادعا می کند که موفقیت خریداران و فروشندگان خود را در اولویت نخست قرار داده و برای تحقق این امر، هیچ محصولی را به نام خود نمی فروشد.
وضعیت رشد در ۵ سال اخیر: ۳۴۵۰٪
سال تاسیس: ۲۰۱۶
سرمایه: ۶۰.۱ میلیون دلار (در مرحله دوم سرمایهگذاری)
واقع در: انگلستان، پول
۴. کلارنا (Klarna)
نرم افزار پرداخت کلارنا، نرم افزاریست که به کمک آن، فروشندگان آنلاین به خریداران خود امکان پرداخت اقساطی را می دهند. این استارتاپ سوئدی اکنون بیش از 45 میلیارد دلار ارزش دارد.
وضعیت رشد در ۵ سال اخیر: ۲۴۰٪
سال تاسیس: ۲۰۰۵
سرمایه: ۳ میلیارد دلار (در مرحله دوم سرمایهگذاری)
واقع در: سوئد، استکهلم
۵. لونیا (Lunya)
این برند در زمینه تولید لباس خواب و راحتی مدرن زنانه فعالیت میکند. این شرکت که درآمد سالانه آن به 25 میلیون دلار میرسد، توسط یکی از کارآفرینان برتر زن جهان، به نام اشلی مریل (Ashley Merrill) راهاندازی شده است. اشلی مریل پس از آنکه نیاز به تولید لباس خواب باکیفیت زنانه را احساس کرد، این شرکت را راهاندازی کرد. مریل علاوه بر مدیرعامل لونیا و برند برادرش لاهگو (Lahgo)، ریاست هیئت مدیره شرکت اَوتدور وُیسِز را نیز بر عهده دارد.
وضعیت رشد در ۵ سال اخیر: ۴۷۵٪
سال تاسیس: ۲۰۱۴
سرمایه: نامعلوم
واقع در: کالیفرنیا، سانتا مونیکا
۶. کازو ( Cazoo)
کازو یک پلتفرم برای خرید خودروی دست دوم با امکان بررسی فنی دقیق و تحویل درب منزل است. رشد این استارتاپ چشمگیر بوده و صاحب کسب و کار اعلام کرده است که تا اکتبر ۲۰۲۰ ارزش این پلتفرم به ۲.۵ میلیارد دلار رسیده است.
وضعیت رشد در ۵ سال اخیر: –
سال تأسیس: ۲۰۱۸
سرمایه: ۲ میلیارد دلار (بعد از آنکه به سهامی عام تبدیل شد)
واقع در: انگلستان، لندن
۷. لیو اِسپِیس (Livspace)
لیو اسپیس یکی دیگر از ایده های استارتاپی جدید اینترنتی است که به مشتریان در طراحی فضاهای مختلف خانه، خرید محصولات و هماهنگی وسایل در خانه کمک میکند. یکی از موسسان این شرکت از مدیران اجرایی گوگل است. بنا بر اعلام شرکت، درآمد آنها در مارس سال ۲۰۲۰ ، ۲۰۰ میلیون دلار بوده است.
وضعیت رشد در ۵ سال اخیر: ۴۸۴٪
سال تأسیس: ۲۰۱۴
سرمایه: ۴۳۱.۶ میلیون دلار (در مرحله ی هفتم سرمایهگذاری)
واقع در: هند، بنگالورو
۸. دِلیوِر (deliverr)
دلیور یک استارتاپ در زمینه تجارت الکترونیک است که به شرکتهایی با اندازههای مختلف کمک میکند از طریق تسریع در تحویل محصولات، با کسب و کارهایی مانند آمازون رقابت کنند.
وضعیت رشد در ۵ سال اخیر: ۳۸۸٪
سال تاسیس: ۲۰۱۷
سرمایه: ۴۹.۹ میلیون دلار (در مرحله ی ششم سرمایهگذاری)
واقع در: کالیفرنیا، سن فرانسیسکو
۹. سوپراَپ (SupperApp)
سوپرآپ یک استارتاپ و فروشگاه اینترنتی است. این پلتفرم جزو ایدههای خلاق کسبوکار محسوب میشود. این پلتفرم با راهاندازی شبکهای برای تحویل سریع، بهخصوص به شهرهای کوچک خدمترسانی میکند.
وضعیت رشد در ۵ سال اخیر: ۱۹۰۰٪
سال تاسیس: ۲۰۱۶
سرمایهگذاری: ۱۰۵ میلیون دلار (در مرحله ی چهارم سرمایهگذاری)
واقع در: اندونزی، سورابایا
۱۰. کلوبی (Clubbi)
کلوبی، یک پلتفرم BB2 است که به فروشندگان مواد غذایی کمک میکند اقلام مورد نیاز خود را به صورت اینترنتی سفارش دهند.
وضعیت رشد در ۵ سال اخیر: ۲۴۶٪
سال تأسیس: ۲۰۲۰
سرمایه: ۱۰۵ میلیون دلار (در مرحله ی چهارم سرمایهگذاری)
واقع در: برزیل، ریو دو ژانریو
با شیوع بیماری کووید ۱۹، اینترنت و دنیای مجازی با استقبال بیشتری روبرو شد و استارتاپها و کسب و کارهای نوپای اینترنتی رشد فراوانی یافتند. با نگاهی به کسب و کار های موفق ایالات متحده، مهد کسب و کار های جدید، شاید به خلاقیت و رشد بیشتر کسب و کار ما هم کمک کند. حضور بیشتر زنان در دنیای کاری هم از جمله مواردی است که باید به آن توجه ویژه کرد. با جستجوی مختصری در اینترنت میتوان به تعداد زیادی از کارآفرینان برتر زن جهان دست یافت، چراکه همین زنان هستند که پا به پای مردان در دنیای کسب و کار اینترنتی حماسه می آفرینند.
من مریم صالحی هستم. مدت زیادی نیست که از طریق دوره بوت کمپ به جهاد دانشگاهی دانشگاه علامه وارد شده ام. به من پیشنهاد شد که در مورد موضوع ایده های استارتاپی جدید که در سال ۲۰۲۲ رشد زیادی داشتند، مطلبی بنویسم، که نتیجه اش شد این مقاله. ممنون میشم اگه شما هم استارتاپی میشناسید که در سال ۲۰۲۲ رونق زیادی داشتند، ازش نام ببرید یا اگر نظری در مورد مقاله ی من دارید با من در میون بذارید.
سلام مریم عزیز ممنون بابت اطلاعات خوبی که دادی.
من دنبال ایده های موفق بودم برای استارتاپ و تو کمکم کردی. خودمم بفکر یک استارتاپم ….
سلام زهرای عزیز، ممنون بابت وقتی گذاشتی و مقاله ی من رو مطالعه کردی. برای ایده های بیشتر حتما سری به سایت explodingtopics.com بزن. و خوشحال می شم اگر ایده استارتاپی جدید پیدا کردی، ما رو هم در جریان بگذاری. ممنونم.